Vásárlási feltételek

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Általános szerződési feltételek
1. MIT TARTALMAZ EZ A DOKUMENTUM?

Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban: „ÁSZF”) meghatározzák a Vásárló és Webáruház között létrejövő szerződés (továbbiakban: „Szerződés”) tartalmát. Így jelen ÁSZF tartalmazza:

  • a SzuperAnyuka.Shop webáruház fontosabb adatait, elérhetőségét,
  • a téged mint Vásárlót, és a bennünket mint webáruházat megillető jogokat és kötelezettségeket,
  • a honlapunk használatával, a megrendelési folyamattal kapcsolatos információkat (például regisztráció, megrendelés menete, a szerződés írásba foglalt-e, a szerződéskötés nyelve, sor kerül-e iktatásra, adatbeviteli hibák javítása, ajánlati kötöttség és visszaigazolás stb.)
  • a teljesítési határidők egyes szabályait,
  • a felelősségi szabályokat,
  • a szállítási és fizetési feltételeket,
  • az elállási jogról szóló tájékoztatást és a gyakorlásával kapcsolatos feltételeket,
  • a jótállásról, kellékszavatosságról és termékszavatosságról szóló tájékoztatást,
  • a rendelkezésedre álló jogérvényesítési lehetőségek részletes bemutatását, amennyiben bármilyen okból nem voltál elégedett szolgáltatásunkkal.

Fogalmak

Az ÁSZF-ben használt fogalmak meghatározásait az I. mellékletben gyűjtöttük össze a számodra. A jobb szövegértés érdekében az ÁSZF szövegében is találkozhatsz fogalommeghatározásokkal.

Technikai információk, kötelező tájékoztatások

A Honlap használatához szükséges technikai információkat, illetve a jogszabályok által előírt egyéb tájékoztatásokat, melyeket az ÁSZF nem tartalmaz, a honlapon találod meg.

 

2. VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK

A Szerződésre irányadó jog Magyarország jogszabályai. Felsoroltuk a legfontosabb jogszabályokat, hogy első kézből és hiteles forrásból is meggyőződhess jogaidról:

  • 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
  • 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról
  • 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről
  • 151/2003. (IX.22.) kormányrendelet a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról
  • 2011. évi CXX. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról
  • 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről (különösen a Hatodik Könyv)
  • 45/2014. (II.26.) kormányrendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól 
  • 19/2014. (IV.29.) NGM rendelet a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól
  • AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről 
  • AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2018/302 RENDELETE (2018. február 28.) a belső piacon belül a vevő állampolgársága, lakóhelye vagy letelepedési helye alapján történő indokolatlan területi alapú tartalomkorlátozással és a megkülönböztetés egyéb formáival szembeni fellépésről, valamint a 2006/2004/EK és az (EU) 2017/2394 rendelet, továbbá a 2009/22/EK irányelv módosításáról
3. BEVEZETÉS

Üdvözlünk a SzuperAnyuka Shop weboldalán (a továbbiakban: Honlap” vagy „Webáruház”), ahol reményeink szerint mindent megtalálsz, ami az otthoni vagy edzőtermi tornához kell. Ezzel a webshoppal az a célunk, hogy kimagasló minőségű, a SzuperAnyuka Egészségtornákon már kipróbált és jól bevált, szerethető termékeket kínáljunk számodra elérhető áron. Reméljük, hogy sokáig nagy örömmel használod majd a nálunk vásárolt eszközöket, amelyek nem csak hatékonnyá, hanem vidámmá is teszik a mindennapjaidat és a tornával töltött időt.

A Szerződés nyelve

A Szerződés nyelve magyar.

Ki tesz ajánlatot és ki fogadja azt el?

A honlapon közölt információk nem minősülnek a Webáruház részéről szerződés megkötésére vonatkozó ajánlatnak. Jelen ÁSZF hatálya alá tartozó megrendelések esetén a jogszabály alapján Te minősülsz ajánlattevőnek, mi pedig mint Webáruház ezt az ajánlatot elfogadjuk és így jön létre közöttünk a szerződés.

Írásbeli-e a közöttünk létrejött szerződés?

A Honlapon keresztül leadott megrendelés nem írásban, hanem ráutaló magatartással tett jognyilatkozatnak minősül. Így a közted és a Webáruház közötti elektronikus úton kötött szerződés nem minősül írásbeli szerződésnek. Az ezzel kapcsolatos iratokat a Webáruház nem iktatja, így az utólag nem hozzáférhető és nem megtekinthető. Ugyanakkor minden, a megrendeléseddel kapcsolatos fontosabb történésről és változásról e-mailben értesítünk, így lehetőséged van nyomon követni a teljes folyamatot megrendeléstől kiszállításig.

Megrendelés leadása, a szerződés létrejötte

A megrendelések leadása kizárólag elektronikus úton, a webáruház megrendelési folyamatán keresztül lehetséges. Faxon, telefonon, e-mailen, levélben rendelés leadására nincs lehetőség, az ilyen módon érkezett megrendeléseket a Webáruház nem tudja teljesíteni.

A Honlap használata során tanúsított ráutaló magatartásoddal (jelölőnégyzet bejelölése, megrendelést indító gomb klikkelése) tudomásul veszed és elfogadod a jelen ÁSZF-ben foglaltakat.

Magatartási kódex

A Webáruháznak nincs olyan különleges magatartási kódexe, amelyet elvárunk vásárlóiktól. Szívből kívánjuk, hogy érezd jól magad, miközben termékeink között böngészel, és találd meg azt, ami örömmel tölt el és valóban hasznos segítségedre lesz a tornáid során.

4. A WEBÁRUHÁZ ADATAI

A webáruház neve:

SzuperAnyuka Shop

A webáruház tulajdonosa:

Blue Ideas Kft.

Székhely:

1037 Budapest Seregély u 3-5.

Központi telefonszám:

+36 (70) 380-7111

E-mail:

shop@szuperanyuka.hu

Cégjegyzékszám:

01 09 882634

Adószám:

13973597-2-41

Bankszámlaszám:

10700505-44984902-51100005

A céget bejegyző bíróság /bejegyző hatóság:

Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

A webáruházat bejegyező hatóság:

Budapest III. ker. Óbuda-Békásmegyer PM Hivatal

Értékesítési online felület (domain név):

https://szuperanyuka.shop/

Szakmai vezető:

Viniczai Dóra

Kereskedelmi vezető:

Endrődy Krisztina

A webáruházat fejlesztette és üzemelteti:

UNAS Online Kft. 9400 Sopron, Kőszegi út. 14.

 

5. RÉSZLETES VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK

Regisztráció

A Honlapon történő vásárlásnak nem feltétele az érvényes regisztráció. Ugyanakkor javasoljuk hogy regisztrálj, mert ez leegyszerűsíti a jövőbeni vásárlásaidat és a webshop egyes kényelmi funkcióit (pl. kedvenc termékek megjelölése) csak regisztrált és belépett állapotban tudod használni.

  • Regisztrálni, a „Regisztráció/regisztrálok” gombra kattintást követően egy e-mail cím és egyéb személyes név- és lakcímadatok megadásával tudsz, amelyeket az Adatkezelési tájékoztatóban írottak szerint kezelünk.
  • A sikeres regisztrációt követően a belépési felületen az e-mail címedet és a jelszavadat megadva tudsz belépni a felhasználó fiókodba. Ha engedélyezed a böngésző számára ezen adatok mentését, a legközelebbi látogatás alkalmával már be sem kell írnod őket a belépéshez.
  • Jogosult vagy a regisztrációd törlését kérni bármikor, indoklás nélkül. Ez történhet a honlapon a felhasználói fiókod saját kezű törlésével, vagy kérheted tőlünk a shop@szuperanyuka.hu címre küldött e-mailben, illetve a Blue Ideas Kft. 1037 Budapest, Seregély u. 3-5. címre küldött postai levélben. Az üzenet megérkezését követően felhasználói adataidat haladéktalanul, de legkésőbb 5 munkanapon belül eltávolítjuk a rendszerből. Ezt követően a fiókodba sem tudsz többé belépni, és az adataid későbbi visszaállítására sincs mód. A regisztrációd törlése nem érinti a már leadott rendelésekhez kapcsolódó adatok és dokumentumok megőrzését, amelyeket a számviteli szabályok értelmében kötelesek vagyunk legalább a keletkezésük évétől számított további 5 évig megőrizni.
  • A felhasználói hozzáférési adatok (így különösen a jelszó) titokban tartásáért kizárólag Te felelsz. Amennyiben tudomást szerzel arról, hogy a regisztráció során megadott jelszavadhoz jogosulatlan harmadik személy hozzájuthatott, köteles vagy azonnal megváltoztatni a jelszavadat. Ha pedig feltételezhető, hogy a harmadik személy a jelszó használatával bármilyen módon visszaél, kérjük, értesíts bennünket is, hogy megtehessük a szükséges biztonsági intézkedéseket adataid védelme érdekében, továbbá javasoljuk, hogy azonnal változtad meg a belépéshez használt jelszavadat rendszerünkben.
  • A regisztrációval vállalod, hogy a regisztráció során megadott személyes adataidat szükség szerint frissíted annak érdekében, hogy azok mindig a valóságnak megfelelőek legyenek.

A megrendelés folyamata

Termék megismerése, kiválasztása

Lehetőséged van a Honlap felületén böngészni a termékek között, amelyeket különböző szempontok szerint mutatunk be. A menüpontokra vagy a termékkategória nevére kattintva a benne szereplő termékek listája megjelenik. A termékek nevére, fotójára klikkelve tájékozódhatsz egy-egy termék lényeges tulajdonságairól, részletes jellemzőiről, áráról.

A „kosár” funkciói

Ha bármely termék elnyeri tetszésedet, úgy a „Kosárba” gombra/szóra kattintva tudod a terméke(ke)t a webshop virtuális kosarába helyezni, ami az első lépés a megrendeléshez, de fizetési kötelezettséggel még nem jár.

A kosár tartalmát a webshop kosár ikonjára, vagy az oldal alján a láblécben található Kosár feliratra kattinva tudod megtekinteni.

A kosárba rakott termék(ek) darabszámát a megrendelés végleges leadása előtt tetszés szerint csökkentheted, növelheted vagy a terméke(ke)t törölheted is a kosárból az ár melletti X-jelre kattintva.

Milyen lépéseket kell tenned a megrendelés indításához?

A megrendelésének elküldéséhez szükséges megadnod a nevedet, továbbá a számlázási és kiszállítási adatokat a honlapon található webűrlap kitöltésével. Emellett ki kell választanod a rendelkezésre álló lehetőségek közül a kívánt szállítási és fizetési módot. Ha már regisztráltál és be is jelentkeztél vásárlói fiókodba, a kényelmed érdekében egyes adatokat a webshop rendszere már előre betölt(het), hogy neked ne kelljen újra kitölteni, így segítve a gyors vásárlási folyamatot.

Mire figyelj a megrendelés elküldése előtt?

Mielőtt véglegesítenéd a megrendelésedet, egy összefoglaló oldal segítségével ellenőrizheted és módosíthatsz minden korábban megadott adatot, és a megrendelni kívánt Terméke(ke)t, azok mennyiségét. Amennyiben a végleges elküldés előtt változtatni szeretnél a kosár tartalmán vagy a termékek mennyiségén, azt megteheted a webáruház által biztosított technikai módokon (pl. kattintás a „Vissza” feliratra/gombra vagy a pénztár oldalon a fizetési folyamat állomásait ábrázoló buborékokra).

A megrendelés elküldése és az ezzel járó fizetési kötelezettség

Amennyiben meggyőződtél arról, hogy megadott adataid helyesen szerepelnek a rendszerünkben, valamint a kosár tartalma megfelel az általad megrendelni kívánt termékeknek, akkor a jelen ÁSZF elfogadása (jelölőnégyzet kipipálása) után a „MEGRENDEL” gombra kattintva tudod megrendelésedet véglegesen elküldeni webáruházunk részére. Ezzel fizetési kötelezettséget vállalsz a megvásárolni kívánt termékekre.

A termékek ára

A honlapon megjelenített termékek vételárát az általános forgalmi adót és egyéb közterheket is tartalmazó módon, bruttó értéken tüntettük fel. A termékek mellett szereplő vételár nem tartalmazza a kiszállítás költségét. A termékek ára magyar forintban (HUF, Ft) értendő. A fizetendő végösszeg a megrendelés összesítője és a visszaigazoló levél alapján minden költséget tartalmaz, beleértve az általad választott fizetési módok és szállítás díját vagy az esetleges utánvétkezelési díjat is.

A rendelés visszaigazolásának folyamata

Közted és a SzuperAnyuka Shop webáruház között szerződés az alábbi módon jön létre.

Miután elküldted részünkre a megrendelésedet a Webshopból, egy e-mailt fogsz kapni tőlünk, amely egyszerre tartalmazza:

  1. a) az automatikus visszaigazolást, melyben arról tájékoztatunk, hogy a rendelésed megérkezett a rendszerbe és tartalmazza a Webshop ill. az általad megadott rendelési adatokat (a rendelés azonosítóját, a rendelés dátumát, a megrendelt Termékek felsorolását, mennyiségét, a Termék árát, szállítási költséget, a fizetés módját és a fizetendő végösszeget).
  2. b) a Webáruház szerződéses (azaz a Te ajánlatodat/megrendelésedet elfogadó) nyilatkozatát, amely a megrendelésed beküldésének időpontjától számított legkésőbb 2 munkanapon belül visszaigazolja a megrendelés teljesíthetőségét.

Amennyiben azt tapasztalod, hogy a visszaigazolás tévesen tartalmazza az adataidat, úgy ezt a tényt köteles vagy velünk e-mail útján haladéktalanul közölni és a helyes adatait megadni. Amennyiben a visszaigazoló és szerződést létrehozó e-mailünk 24 órán belül nem érkezik meg e-mail fiókodba, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, ugyanis elképzelhető, hogy megrendelésed technikai okok miatt nem érkezett meg rendszerünkbe.

A szerződés létrejötte, a szerződés tartalma

Mikor jön létre a szerződés közted és a Webáruház között?

Az ajánlat elfogadó e-mail a Webáruház részéről az általad tett ajánlat elfogadásának minősül, mellyel létrejön a szerződés közted és a Webáruház között abban az időpontban, amikor a mi szerződéses nyilatkozatunkat tartalmazó e-mail az elektronikus levelezőrendszeredben hozzáférhetővé válik.

Milyen típusú szerződésnek minősül a közted és a Webáruház között létrejött Szerződés?

A közted és a Webáruház között online módon megkötött Termék adásvételére vonatkozó szerződés elektronikus úton megkötött adásvételi szerződésnek minősül. Az adásvételi szerződés alapján a Webáruház a termék (dolog) tulajdonjogának átruházására, Te pedig a vételár megfizetésére és a  termék (dolog) átvételére vállalsz kötelezettséget.

Ajánlati kötöttség

Mentesülsz az ajánlati kötöttség alól, ha késedelem nélkül, de legkésőbb 48 órán belül nem kapod meg a Webáruháztól az elküldött rendelésre, vagyis az ajánlatod elfogadására (teljesítésére) irányuló elfogadó-visszaigazoló e-mailt.

A megrendelés és annak visszaigazolása akkor tekintendő a Webáruházhoz, illetve hozzád megérkezettnek, amikor az a címzett részére hozzáférhetővé válik.

Amennyiben a visszaigazolás azért nem érkezik meg időben, mert hibás e-mail címet adtál meg regisztrációd során, vagy a fiókodhoz tartozó tárhely telítettsége miatt nem tudsz üzenetet fogadni, a Webáruház kizárja a felelősségét a megrendelés meghiúsulásáért és a szerződés létrejöttének elmaradásáért.

Ha rendelésedet már elküldted a Webáruház részére és hibát vettél észre a visszaigazoló e-mailben szereplő adatok tekintetében, kérjük, ezt haladéktalanul jelezd a Webáruház felé, a nem kívánt vagy téves adattartalmú rendelésteljesítés elkerülése érdekében.

Hibás ár

A lehető legnagyobb gondossággal járunk el a Termékek árának és Termékek leírásának feltüntetésekor. Mégis előfordulhat, hogy a Termék szokásos piaci árától jelentősen eltérő árat (akciós) jelenítünk meg és/vagy informatikai eszköz/szoftver hiba miatt irreális árat tüntetünk fel.

Nyilvánvalóan hibás ár lehet az alábbi három eset bármelyike:

  • 0 Ft-os árat tüntet fel a Webáruház egy vagy több Terméknél,
  • kedvezményes, de a kedvezmény tényleges mértékének nem megfelelően csökkentett árat tüntet fel a Webáruház egy vagy több Terméknél,
  • a tényleges árleszállítás szándéka nélkül, hibásan kikerülő árat tüntet fel a Webáruház egy vagy több Terméknél, mely a kedvezményes piaci árszintnél is alacsonyabb.

Ilyen esetekben a Webáruház az alábbiakra jogosult:

  1. nem fogadja el (elutasítja) a Webáruház szerződéses akaratától eltérő tartalommal (irreálisan alacsony árral) létrejött ajánlatodat

ÉS

  1. választásunk szerint a valós szerződéses akaratunknak megfelelő áron teszünk ajánlatot számodra, amit nem vagy köteles elfogadni és ezen az új áron új megrendelést leadni felénk),

VAGY

  1. a téves áron indult ajánlattételi folyamat eredménytelenül lezárultnak minősül, és a szerződés nem jön létre közöttünk.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el.

A Webáruház tehát feltételezi a Vásárlóról, hogy rendelésekor a tudatos fogyasztótól elvárhatóak alapján jár el. Tehát tisztában van a megrendelni kívánt Termék tulajdonságával, jellemzőivel, és piaci árszintjével, így azzal is, ha a Terméknek a Webáruház által feltüntetett ára nyilvánvalóan túl alacsony.

Számla

A Webáruház számlát állít ki a vásárlásodról és a számlát e-mailben küldi el számodra és/vagy a csomagban helyezi el.

Fizetési módok

Az általad kiválasztott Termékek vételárát többféle fizetési megoldással is kiegyenlítheted. A rendelkezésedre álló fizetési megoldások előzetes bejelentés nélkül változhatnak. Az aktuálisan elérhető fizetési megoldásokról és a Honlapon több helyen (pl. ikonokkal) és a konkrét Termék megrendelésekor is tájékoztatunk.

A megrendelés végösszegének kiegyenlítése az alábbi fizetési módok igénybevételével lehetséges:

  • Bankkártyás fizetés: amennyiben a bankkártyás előre fizetés lehetőségét ki tudod választani a fizetési módozatok között, akkor a Webáruházzal szerződésben álló pénzügyi szolgáltató rendszerében biztonságos módon fizethetsz bankkártyájával. Ehhez két szolgáltatató közül is választhatsz:
    • Ha a SimplePay online bankkártyás fizetési megoldást választod, az OTP Bank Nyrt. érdekeltségébe tartozó OTP Mobil Kft. szolgáltatását vesed igénybe megrendelésed kiegyenlítésére.
    • Ha a Barion logójával jelzett fizetési módot választod, úgy az online bankkártyás fizetésed a Barion rendszerén keresztül valósul meg. A bankkártya adatok a kereskedőhöz nem jutnak el. A szolgáltatást nyújtó Barion Payment Zrt. a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt álló intézmény, engedélyének száma: H-EN-I-1064/2013.”
  • Banki átutalás: A megrendelés ellenértékét a Termék(ek) kiszállítását, illetve átvételét megelőzően banki átutalással is kiegyenlítheted. A banki átutalás indítása előtt mindenképp várd meg, amíg a Webáruház visszaigazolja a megrendelésedet és e-mailben elküldi hozzád a szükséges átutalási utasításokat. A Webáruház bankszámlaszámát a biztonság kedvéért mindig ellenőrizd le a jelen ÁSZF 4. pontjában megadott bankszámlainformáció alapján.
  • Utánvétes fizetés: Amennyiben az „Utánvétel” fizetési módot is ki tudod választani a konkrét megrendeléskor, a megrendelés értékének kiegyenlítése a kiszállítás vagy az átvétel helyszínén történő átvételkor történik, készpénzben illetve a futárcégtől függően bankkártyával. A Webáruház kizárólag magyar forintot (HUF, Ft) fogad el.

A Webáruház – az általa elfogadott fizetési módok tekintetében – nem alkalmaz eltérő feltételeket a fizetési műveletre a Vásárló állampolgárságával, lakóhelyével vagy letelepedési helyével, a fizetési számla számlavezetési helyével, a pénzforgalmi szolgáltató letelepedési helyével vagy a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz Unión belüli kibocsátásának helyével kapcsolatos okok miatt.

Szállítási feltételek

Általános tájékoztatás

Az általad kiválasztott Termékek többféle szállítási módon és időről-időre változó áron rendelhetőek meg, egyes esetekben pedig akció keretében folyamatosan változó áron találod meg ezeket. Az aktuálisan elérhető szállítási módozatokról és azok áráról a konkrét Termék megrendelésekor tájékoztatunk.

Átvételi módok

  1. Házhozszállítás

Házhozszállítás esetén kérjük, hogy olyan szállítási címet adj meg, ahol napközben elérhető vagy.

Ha a megjelölt időpontban nem tartózkodsz a megadott szállítási címen és a csomag átvétele meghiúsul, a futár értesítést hagy a megadott elérhetőségek valamelyikén. Az értesítőn található szám segítségével lehetőséged van a futárszolgálatnál új szállítási cím és időpont megadására, illetve egyeztetésére. A futárszolgálat további 1 alkalommal kíséreli meg a megrendelt Termékek kiszállítását.

Ha neked felróható okokból a futárszolgálat 2. kiszállítása is sikertelen, akkor a 3. kiszállítást a Webáruház csak akkor kísérli meg újból, ha a megrendelés ellenértékét átutalással a Webáruház részére korábban már megfizetted és a vételár a Webáruház számláján jóváírásra került.

A Webáruház fenntartja a jogot arra, hogy az egy megrendelésben szereplő Termékeket egyszerre szállítja ki, így részszállítás teljesítését nem vállalja.

  1. Személyes átvétel egyeztetett helyszínen vagy átvételi ponton

Amennyiben a megrendelt Termékek átvételére személyes átvételt vagy más csomagautomatás átvételt is biztosítunk a megrendelés során megadott lehetőségek között, akkor az Ön által megvásárolt Termék egy utólag meghatározott időponttól vehető át a megadott átvételi ponton. Az átvétel előtt kérjük, várd meg, az átvétel lehetőségét megerősítő e-mailt vagy sms-t, amit a Webáruház vagy annak megbízottja küld ez számodra azzal, hogy a Termék átvehető.

A Termék átvételével kapcsolatos tájékoztatás

A Termék(ek) átvételekor köteles vagy megvizsgálni, hogy a csomagolás sérülésmentes-e. Amennyiben sérülést tapasztalsz a csomagoláson és/vagy a Terméke(ke)n, kérd azonnal a futártól jegyzőkönyv felvételét. Utólagos, jegyzőkönyv nélküli reklamációt nem fogadunk el.

Szállítási határidő

A Webáruház vállalja, hogy a raktáron lévő termékeket a szerződés megkötését követően egkésőbb a rendelést követő második munkanapon átadja kiszállításra ha futárral történő házhozszállítást vagy személyes átvételi pontra történő kiszállítást választottál. Így vásárlásod eredményét 3-4 munkanapon belül kézbe veheted. Arról, hogy a termék van-e raktáron, a termékoldalon, a fogyasztói ár fölött találsz mindenkori aktuális tájékoztatást.

A raktáron nem lévő termékeket a beérkezést követően azonnal megrendeljük, és a beérkezést követően haladéktalanul, de legkésőbb harminc napon belül szállítjuk ki és bocsátjuk rendelkezésedre. A raktáron nem lévő termékek esetén a konkrét szállítási határidőt minden esetben a Webáruház által küldött visszaigazolás tartalmazza. A tényleges szállítási idő függ a választott szállítási módtól is.

A Webáruház és/vagy a futárcég a szállítás napjáról e-mailben és/vagy sms-ben előzetes értesítést küld a Termék átvételének várható időpontjáról.

A Webáruház késedelme esetén jogod van póthatáridőt tűzni. Ha a Webáruház a póthatáridőn belül nem teljesít, jogosult vagy a szerződéstől elállni.

Minden más esetben póthatáridő tűzése nélkül jogosult vagy a szerződéstől elállni akkor, ha

  1. a Webáruház a szerződés teljesítését megtagadta

VAGY

  1. a szerződést a Felek megállapodása szerint vagy a szolgáltatás felismerhető rendeltetésénél fogva a meghatározott teljesítési időben – és nem máskor - kellett volna teljesíteni.

Kiszállítás kifizetési feltételhez kötése

Amennyiben a korábban már a megrendelt Terméket nem vetted át (az elállási jog gyakorlását kivéve), vagy a Termék nem kereste jelzéssel érkezett vissza a Webáruházhoz, a Webáruház a vételár és a szállítási költségek előre történő megfizetéséhez kötheti a megrendelés teljesítését.

A Webáruháznak jogában áll visszatartani a Termék(ek) átadását, amíg meg nem győződik arról, hogy a Termék árát sikeresen megfizetted az elektronikus fizetési megoldás igénybevételével. Ebbe beleértjük azt az esetet is, amikor a Vásárló tagállama szerinti pénznemben utalja át a vételárat és az átváltás, valamint a banki költségek miatt a Webáruházhoz nem vagy nem pontosan érkezik meg a vételár és a szállítási díj összege. A Webáruház a vételár kiegészítésére hívja fel a Vásárlót, ha a Termék árának megfizetésére csak részben került sor.

Értékesítés külföldre

Amennyiben a Honlapon megadott feltételek szerint a Magyarországról rendelő személyek a Termék kiszállítását kérhetik Magyarországra és/vagy bármely Európai Uniós tagállam területére, ezt a lehetőséget kérheti a nem Magyarországról rendelő személy is. Ez azt jelenti, hogy nem alkalmazunk hátrányos területi megkülönböztetést az egyes megrendelőkkel szemben.

Amennyiben a Webáruház a megrendeléseket az Európai Unió (EU) területén belül külföldre is kiszállítja a fentiek szerint, akkor a külföldi megrendelésekre is jelen ÁSZF rendelkezései irányadóak azzal, hogy a jelen pont értelmezésében Vásárlónak

  • az a Fogyasztó minősül, aki valamely EU tagállam állampolgára, vagy valamely EU tagállamban lakóhellyel rendelkezik, vagy
  • az a vállalkozás, amely valamely tagállamban letelepedési hellyel rendelkezik, és az Európai Unión belül kizárólag végfelhasználás céljából vásárol árut vagy vesz igénybe szolgáltatást.

A Honlapon található tartalom és a veled folytatott levelezésünk és egyéb adatközléseink főleg magyar nyelven történnek, és nem vagyunk kötelesek ettől eltérni.

Kárveszély átszállása

Ha a Vásárló Fogyasztónak minősül (lásd fogalommeghatározásokat az I. Mellékletben) és a Webáruház vállalja a Termék(ek) Fogyasztóhoz történő eljuttatását, a kárveszély akkor száll át a Vásárlóra, amikor a Vásárló vagy az általa kijelölt harmadik személy birtokba veszi a Termék(ek)et. A kárveszély a fuvarozónak történő átadáskor átszáll a Vásárlóra, ha a fuvarozót a Vásárló bízta meg, feltéve, hogy a fuvarozót nem a Webáruház ajánlotta.

6. TÁJÉKOZTATÁS AZ ELÁLLÁSI JOGRÓL ÉS AZ ELÁLLÁSI JOG GYAKORLÁSÁNAK SZABÁLYAI

A Fogyasztó elállási joga

Fontos információ: az e pontban felsorolt jogok a fogyasztónak minősülő magánszemély Vásárlókat illetik meg (továbbiakban: „Fogyasztó” – lásd még a Fogalommeghatározásokat az I. Mellékletben). Ennek megfelelően cégek, intézmények, közületek stb. (jogi személyek) nem gyakorolhatják az alábbiak szerinti elállási jogot.

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 20. § értelmében a Fogyasztó jogosult a Termék adásvételére irányuló szerződés esetén a

  1. Terméknek,
  2. több Termék szolgáltatásakor az utoljára szolgáltatott terméknek,
  3. több tételből vagy darabból álló termék esetén az utoljára szolgáltatott tételnek vagy darabnak,
  4. ha a Terméket meghatározott időszakon belül rendszeresen kell szolgáltatni, az első szolgáltatásnak,

a Fogyasztó vagy az általa megjelölt, a fuvarozótól eltérő harmadik személy általi átvételének napjától számított tizennégy (14) napon belül a szerződéstől indokolás nélkül elállni.

A Fogyasztó a szerződés megkötésének a napja és a Termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja elállási jogát.

A Fogyasztó elállási jogának kizárása

A Fogyasztót nem illeti meg az elállási jog az alábbi esetekben:

  1. a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés esetében a szolgáltatás egészének teljesítését követően, ha a vállalkozás a teljesítést a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg, és a fogyasztó tudomásul vette, hogy a szolgáltatás egészének teljesítését követően felmondási jogát elveszíti;
  2. olyan termék vagy szolgáltatás tekintetében, amelynek ára, illetve díja a pénzpiac vállalkozás által nem befolyásolható, a 20. § (2) bekezdésében meghatározott határidő alatt is lehetséges ingadozásától függ;
  3. olyan nem előre gyártott termék esetében, amelyet a fogyasztó utasítása alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő, vagy olyan termék esetében, amelyet egyértelműen a fogyasztó személyére szabtak;
  4. romlandó vagy minőségét rövid ideig megőrző termék tekintetében (pl. friss élelmiszer, meleg étel);
  5. olyan zárt csomagolású termék tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza. Az ilyen termékek visszavétele a Webáruháztól nem várható el akkor, ha a Fogyasztó a terméket közvetlenül védő csomagolást már felbontotta és/vagy rendeltetésszerű használatát megkezdte, hiszen ilyenkor nem zárható ki, hogy a termék emberi testtel vagy testnedvekkel, illetve baktériumokkal érintkezett, így a termék higiéniai vagy egészségügyi minősége már nem garantálható. Amennyiben a Fogyasztó még nem kezdte meg ezen termékek használatát, tehát a terméket közvetlenül védő csomagolást még nem bontotta fel, elállási jogát az általános szabályok szerint gyakorolhatja.

Webáruházunkban ilyen zárt csomagolású, egészségvédelmi és higiéniai szempontból érzékeny terméknek számítanak a jógamatracok, a jógatéglák, a jógapárnák és a jógakerekek, továbbá a fitball labdák, a masszázseszközök és a kulacsok. Kérjük, ezeknél a termékeknél csak akkor élj elállási jogoddal, ha a csomagolást még nem bontottad fel.

6. olyan termék tekintetében, amely jellegénél fogva az átadást követően elválaszthatatlanul vegyül más termékkel;

7. olyan alkoholtartalmú ital tekintetében, amelynek tényleges értéke a vállalkozás által nem befolyásolható módon a piaci ingadozásoktól függ, és amelynek áráról a felek az adásvételi szerződés megkötésekor állapodtak meg, azonban a szerződés teljesítésére csak a megkötéstől számított harmincadik napot követően kerül sor;

8. olyan vállalkozási szerződés esetében, amelynél a vállalkozás a fogyasztó kifejezett kérésére keresi fel a fogyasztót sürgős javítási vagy karbantartási munkálatok elvégzése céljából;

9.lezárt csomagolású hang-, illetve képfelvétel, valamint számítógépes szoftver példányának adásvétele tekintetében, ha az átadást követően a fogyasztó a csomagolást felbontotta;

10. hírlap, folyóirat és időszaki lap tekintetében, az előfizetéses szerződések kivételével;

11. nyilvános árverésen megkötött szerződések esetében;

12. lakáscélú szolgáltatás kivételével szállásnyújtásra irányuló szerződés, fuvarozás, személygépjármű-kölcsönzés, étkeztetés vagy szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy határidőt kötöttek ki;

13. a nem tárgyi adathordozón nyújtott digitális adattartalom tekintetében, ha a vállalkozás a fogyasztó kifejezett, előzetes beleegyezésével kezdte meg a teljesítést és a Fogyasztó e beleegyezésével egyidejűleg nyilatkozott annak tudomásul vételéről, hogy a teljesítés megkezdését követően elveszíti felmondási jogát.

 Ha a Fogyasztó mégis élni kíván elállási jogával, elállási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni (például postán vagy e-mail útján) a jelen ÁSZF 4. pontjában feltüntetett elérhetőségeken a Webáruház részére. Ebből a célból a Fogyasztó felhasználhatja a megrendelést visszaigazoló e-mailhez mellékelt vagy a jelen ÁSZF végén található II. Mellékletben elérhető Elállási nyilatkozat-mintát is.

Az elállási jog gyakorlására vonatkozó eljárás szabályai

Mikor minősül érvényesnek az elállási jog gyakorlása?

Írásban történő elállás esetén a termék kézhezvételét követő 14 naptári napon belül a Fogyasztó az erre irányuló Elállási nyilatkozatát elküldi a Webáruház részére. Amennyiben a Fogyasztó postai úton küldi meg elállási nyilatkozatát, akkor a postára adás dátumát, amennyiben e-mailen keresztül, akkor az e-mail küldésének idejét veszi figyelembe a Webáruház a határidő kiszámításakor. Javasoljuk, hogy postai úton történő elállás esetén a leveledet ajánlott küldeményként add postára, hogy hitelt érdemlően bizonyítható legyen a feladás dátuma.

Melyik félen van a bizonyítási teher?

A Fogyasztót terheli annak bizonyítása, hogy elállási jogát az e pontban (6.pont) meghatározott rendelkezéseknek megfelelően gyakorolta.

Mit kell tennie a Webáruháznak azután, hogy a Fogyasztó gyakorolta az elállási jogát?

A Webáruház köteles e-mailben ésszerű határidőn belül visszaigazolni a Fogyasztó elállási nyilatkozatának megérkezését.

Mit kell tennie a Fogyasztónak azután, hogy megküldte elállási nyilatkozatát?

A Fogyasztó elállás esetén köteles a megrendelt Terméket a Webáruház által a Honlapon feltüntetett visszavételi címére indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb elállási nyilatkozatának közlésétől számított 14 napon belül visszaküldeni. A határidő betartottnak minősül, ha a Fogyasztó a 14 napos határidő letelte előtt elküldi (postára adja vagy az általa megrendelt futárnak átadja) a Terméket.

Kit terhel a visszaküldés költsége?

A Terméknek a Webáruház címére történő visszaküldésének költsége a Fogyasztót terheli, kivéve, ha a Webáruház vállalta e költségek viselését. A Webáruház alapesetben nem vállalja át a visszaszállítás lebonyolítását, illetve költségét a Fogyasztótól. A Webáruház az utánvéttel vagy portósan visszaküldött csomagot nem veszi át. A Termék visszaküldésének költségén kívül az elállás kapcsán a Fogyasztót semmilyen más költség nem terheli.

Fogyasztó felelhet a Termék értékcsökkenéséért elállás esetén?

A Fogyasztó kizárólag akkor vonható felelősségre a Termékben bekövetkezett értékcsökkenésért, ha az a Termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használat miatt következett be. A Webáruház tehát követelheti a Termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenés, illetve ésszerű költségeinek megtérítését.

Meddig kell a Webáruháznak visszatérítenie a vételárat és annak milyen elemeit a Fogyasztó elállása esetén?

Ha a Fogyasztó eláll a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb a Fogyasztó elállási nyilatkozatának kézhezvételétől számított 14 napon belül a Webáruház visszatéríti a Fogyasztó által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, a Termék árát és a kiszállításért fizetett költséget is.

Mikor tartjuk vissza a visszajáró összeget?

A Webáruház jogosult a visszatérítést mindaddig visszatartani, amíg vissza nem kapta a Terméket, vagy a Fogyasz nem igazolta hitelt érdemlően, hogy azt visszaküldte: a kettő közül a Webáruház a korábbi időpontot veszi figyelembe.

Milyen módon fizetjük meg a Fogyasztónak a visszajáró összeget?

A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmaz a Webáruház, kivéve, ha a Fogyasztó más fizetési mód igénybevételéhez kifejezetten a hozzájárulását adja, például az Elállási nyilatkozatán megadja a bankszámlaszámát és a kedvezményezett nevét. Az ilyen visszatérítési mód alkalmazásából kifolyólag a Fogyasztót semmilyen többletköltség nem terheli.

7. KELLÉKSZAVATOSSÁGRÓL, TERMÉKSZAVATOSSÁGRÓL ÉS A JÓTÁLLÁSRÓL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ

Szavatosság és jótállás viszonya

A jótállás és a szavatossági jogok egymás mellett érvényesülnek. Alapvető különbség köztük, hogy jótállás esetén a Fogyasztó számára kedvezőbbek a bizonyítási teher szabályai.

Hibás teljesítés

Egy Termék akkor minősül hibásnak, ha az nem felel meg a forgalomba hozatalakor hatályos minőségi követelményeknek, vagy ha nem rendelkezik a gyártó által adott leírásban szereplő tulajdonságokkal.

Nem minősül hibás teljesítésnek az, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy ismernie kellett.

Fogyasztói szerződés esetén az ellenkező bizonyításáig vélelmezni kell, hogy a teljesítést követő hat hónapon belül a Fogyasztó által felismert hiba már a teljesítés időpontjában megvolt, kivéve, ha e vélelem a dolog természetével vagy a hiba jellegével összeegyeztethetetlen.

Kellékszavatosság

A Webáruház hibás teljesítése esetén a Webáruházzal szemben kellékszavatossági igényt érvényesíthetsz a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint.

A Webáruház az általa értékesített Termékek esetében minden esetben 1 év szavatosságot vállal, melynek értelmében 1 éves elévülési határidő alatt érvényesítheted szavatossági igényedet.

Fogyasztói szerződés keretében vásárolt új termék vásárlása esetén az átvétel időpontjától számított 2 éves elévülési határidő alatt érvényesítheted szavatossági igényeidet azokért a termékhibákért, amelyek a termék átadásának időpontjában már léteztek.

Használt termékek esetében 2 évnél rövidebb elévülési határidő is kiköthető, amit ilyen esetben a Webáruház a vonatkozó terméknél külön is feltüntet.

Amennyiben a vásárló nem magánszemély hanem cég, gazdasági társaság vagy közigazgatási szerv, úgy az átvétel időpontjától számított 1 éves elévülési határidő alatt érvényesítheti szavatossági igényeit.

Igényeid érvényesítéséhez fordulj közvetlenül a Webáruházhoz.

a)     Kellékszavatosság keretében érvényesíthető igények

Választásod szerint kérhetsz kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha a választott igény teljesítése lehetetlen, vagy a Webáruház számára más igény teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérted, illetve nem kérhetted, úgy igényelheted a termék vételárának arányos leszállítását. A hibát a Webáruház költségére kijavíttathatod, vagy – végső esetben – a szerződéstől is elállhatsz. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

A kijavításra nyitva álló határidő a fogyasztási cikk átvételekor indul.

Köteles vagy a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de legkésőbb a hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölni a Webáruházzal.

A választott kellékszavatossági jogodról egy másikra is áttérhetsz, az áttérés költségét azonban köteles vagy viselni, kivéve, ha az indokolt volt vagy arra a Webáruház adott okot.

b)     A Webáruház mentesülése a kellékszavatossági kötelezettsége alól

A szerződés teljesítésétől számított hat hónapon belül a kellékszavatossági igényed érvényesítésének a hiba közlésén túl nincs egyéb feltétele, ha igazolod, hogy a Terméket a Webáruháztól vásároltad (számla vagy a számla másolatának bemutatásával). Ilyen esetben a Webáruház csak akkor mentesül a szavatosság alól, ha bizonyítja, hogy a Termék hibája a részedre történő átadást követően keletkezett.

A teljesítéstől számított hat hónap eltelte után a bizonyítás kötelezettsége átszáll rád. Azaz neked kell bizonyítanod, hogy az általad felismert hiba már a teljesítés időpontjában is fennált. Amennyiben a Webáruház bizonyítani tudja, hogy a hiba oka neked felróható okból keletkezett, nem köteles a szavatossági igényednek helyt adni.

Termékszavatosság

A Termék (ingó dolog) hibája esetén a fogyasztónak minősülő Vásárló – választása szerint – elállhat (lásd. 6. pont) vagy termékszavatossági igényt érvényesíthet.

A Vásárlót azonban nem illeti meg az a jog, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és termékszavatossági igényt egyszerre, egymással párhuzamosan érvényesítsen. Termékszavatossági igény eredményes érvényesítése esetén azonban a kicserélt termékre, illetve kijavított részre vonatkozó kellékszavatossági igényét a gyártóval szemben érvényesítheti.

a)     Termékszavatosság keretében érvényesíthető igények

Termékszavatossági igényként kizárólag a hibás termék kijavítását vagy kicserélését kérheted. A termék hibáját termékszavatossági igény érvényesítése esetén neked kell bizonyítanod.

Termékszavatossági igényedet a termék gyártó általi forgalomba hozatalától számított két éven belül érvényesítheted. E határidő elteltével ez a jogosultságod elveszik. A hiba felfedezése után késedelem nélkül köteles vagy a hibát a Webáruházzal közölni. A hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt hibát késedelem nélkül közöltnek kell tekinteni. A közlés késedelméből eredő kárért a fogyasztó felelős.

b)     A gyártó/forgalmazó mentesülése a termékszavatossági kötelezettsége alól

A gyártó, forgalmazó kizárólag akkor mentesül termékszavatossági kötelezettsége alól, ha bizonyítani tudja, hogy:

  • a terméket nem üzleti tevékenysége körében gyártotta, illetve hozta forgalomba, vagy
  • a hiba a tudomány és a technika jelen állása szerint a forgalomba hozatal időpontjában nem volt felismerhető vagy
  • a termék hibája jogszabály vagy kötelező hatósági előírás alkalmazásából ered.

A gyártónak, forgalmazónak a mentesüléshez elegendő egy okot bizonyítania.

Jótállás

Tájékoztatunk, hogy Webáruházunk az alábbi rendelet hatálya alá tartozó, jótállásra kötelezett termékeket pillanatnyilag nem forgalmaz.

Hibás teljesítés esetén a Webáruház jótállásra köteles az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletben felsorolt új tartós fogyasztási cikkek (pl. műszaki cikkek, szerszámok, gépek), valamint az ott meghatározott körben azok tartozékai és alkotórészei eladása esetén.

Tájékoztatunk, hogy Webáruházunk a fenti rendelet hatálya alá tartozó termékeket pillanatnyilag nem forgalmaz.

A rendelet (tárgyi) hatálya csakis az új Termékekre terjed ki és csak a Magyarország területén kötött fogyasztói szerződés keretében értékesített és a rendelet mellékletében felsorolt termékekre vonatkozik.

A jótállási jogokat kizárólag a fogyasztónak minősülő Vásárló érvényesíthet.

A Webáruház az egyes Termékekre vonatkozó jótállás időtartamát legkésőbb a Termék a Vásárló általi átvételekor adott garanciajegyen (jótállási jegyen) szereplő adatok útján közli.

A Webáruház a jótállási kötelezettsége alól csak abban az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba a teljesítés után keletkezett.

A jótállás időtartama

  • 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,
  • 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,
  • 250 000 forint eladási ár felett három év.

A fenti határidők elmulasztása jogvesztéssel jár. Nem számít bele a jótállási időbe a kijavítási időnek az a része, amely alatt a Terméket nem tudod rendeltetésszerűen használni. 

A jótállási határidő a fogyasztási cikk átvétele, vagy ha az üzembe helyezést a vállalkozás vagy annak megbízottja végzi, az üzembe helyezés napjával kezdődik. Ha Ön a fogyasztási cikket az átadástól számított hat hónapon túl helyezteti üzembe, akkor a jótállási határidő kezdő időpontja a fogyasztási cikk átadásának napja.

A jótállási idő a Terméknek vagy a Termék részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) Termékre (termékrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.

Jótállás keretében érvényesíthető igények

Jótállás keretébe tartozó hiba esetén:

  • elsősorban – választásod szerint – kijavítást vagy kicserélést követelhetsz, kivéve ha a választott jótállási igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a Webáruháznak a másik jótállási igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a Termék hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a jótállási igény teljesítésével a neked okozott érdeksérelmet.
  • ha a Webáruház a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének megfelelő határidőn belül nem tud eleget tenni, vagy ha a kijavításhoz vagy a kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt, választásod szerint a vételár arányos leszállítását igényelheted. Továbbá a hibát a Webáruház költségére magad kijavíthatod vagy mással kijavíttathatod, vagy elállhatsz a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.

Jótállási igény érvényesítését kizáró hibák

Nem tartozik jótállás alá a hiba, ha annak oka a Termék részedre való átadását követően lépett fel, így például, ha a hibát:

  • szakszerűtlen üzembe helyezés (kivéve, ha az üzembe helyezést a Webáruház, vagy annak megbízottja végezte el, illetve, ha a szakszerűtlen üzembe helyezés a használati-kezelési útmutató hibájára vezethető vissza)
  • rendeltetésellenes használat, a használati-kezelési útmutatóban foglaltak figyelmen kívül hagyása,
  • helytelen tárolás, helytelen kezelés, rongálás,
  • elemi kár, természeti csapás okozta.

A szavatossági igény esetén történő eljárás (fogyasztónak minősülő Vásárló esetén)

A kijavítás iránti igényedet választásod szerint a Webáruház székhelyén, bármely telephelyén, fióktelepén és a Webáruház által a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is érvényesíthetedJótállási igényeidet a 4. pontban meghatározott elérhetőségeken keresztül jelentheted be a Webáruház felé.

A szerződés megkötésének bizonyítása, azaz a vásárlás számlával vagy nyugtával történő bizonyítása téged terhel. 

A Webáruházat terhelik a szavatossági kötelezettség teljesítésével kapcsolatos költségek.

A Webáruház köteles a nála bejelentett szavatossági vagy jótállási igényről jegyzőkönyvet felvenni, és annak másolatát késedelem nélkül, igazolható módon rendelkezésedre bocsátani.

A kijavítást vagy kicserélést – a Termék tulajdonságaira és az elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a Te érdekeid figyelembevételével kell elvégezni.

Ha a bejelentett szavatossági vagy jótállási igény teljesíthetőségéről annak bejelentésekor a Webáruház nem tud nyilatkozni, álláspontjáról öt munkanapon belül, igazolható módon köteles értesíteni Téged.

A Webáruház a jegyzőkönyvet a felvételétől számított három évig köteles megőrizni, és azt az ellenőrző hatóság számára bemutatni.

A Webáruház törekszik arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. Ha a kijavítás vagy kicserélés időtartama a tizenöt napot meghaladja, akkor a Webáruház tájékoztatni köteles a kijavítás vagy a csere várható időtartamáról. A tájékoztatás az előzetes hozzájárulásod esetén elektronikus úton vagy a fogyasztó általi átvételi igazolásra alkalmas más módon történik.

Ha a Termék cseréjére nincs lehetőség, a Webáruház köteles az általad bemutatott számlán vagy nyugtán feltüntetett vételárat nyolc napon belül részedre visszatéríteni. A nyolc napos határidő a kijavításra előírt harmincnapos határidő eredménytelen elteltekor kezdődik.

A kijavítás egyéb szabályai kötelező jótállás esetén

Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben a felek a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet rendelkezéseitől a Fogyasztó hátrányára eltérő megállapodást nem köthetnek.

Ha a jótállási időtartam alatt:

  1. a Termék első alkalommal történő javítása során a Webáruház részéről megállapítást nyer, hogy a Termék nem javítható, a fogyasztó eltérő rendelkezése hiányában a Webáruház köteles a Terméket nyolc napon belül kicserélni,
  2. a Termék három alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, eltérő rendelkezés hiányában, vagy ha nem igényli a vételár arányos leszállítását, és fogyasztóként nem kívánod a fogyasztási cikket a Webáruház költségére kijavítani vagy mással kijavíttatni, a Webáruház köteles a Terméket nyolc napon belül kicserélni,
  3. ha a Termék kijavítására a kijavítási igény Webáruház részére való közlésétől számított harmincadik napig nem kerül sor, - eltérő rendelkezésed hiányában - a Webáruház köteles a Terméket a harmincnapos határidő eredménytelen elteltét követő nyolc napon belül kicserélni.

Amennyiben a fogyasztási cikk a negyedik alkalommal hibásodik meg, jogosult vagy a Webáruház felé kijavítási igénnyel fordulni, vagy a vételár arányos leszállítását kérni a Webáruháztól, vagy a fogyasztási cikket a Webáruház költségére kijavítani. Amennyiben ezzel a jogoddal nem élsz, vagy erről nem nyilatkoztál, a Webáruháznak a fogyasztási cikket 8 napon belül ki kell cserélnie, ha erre nincs lehetőség, a számlán, vagy nyugtán szereplő eladási árat 8 napon belül vissza kell térítenie számodra.

A kijavítás során a Termékbe csak új alkatrész kerülhet beépítésre.

 Ha a Webáruház szavatossági vagy jótállási kötelezettségének az általad érvényesíteni kívánt jogtól eltérő módon tesz eleget, ennek indokát a jegyzőkönyvben meg kell adni.

A jótállási idő a Terméknek vagy a Termék részének kicserélése (kijavítása) esetén a kicserélt (kijavított) Termékre (termékrészre), valamint a kijavítás következményeként jelentkező hiba tekintetében újból kezdődik.

Ha a Termék meghibásodása miatt a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesítesz csereigényt, a Webáruház nem hivatkozhat aránytalan többletköltségre, hanem köteles a Terméket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

Nem illeti meg az a jog, hogy ugyanazon hiba miatt kellékszavatossági és jótállási igényt, illetve termékszavatossági és jótállási igényt egyszerre, egymással párhuzamosan érvényesíts.

Ha a felek között jogvita alakul ki, melyet békés úton rendezni nem tudnak, békéltető testületi eljárást kezdeményezhetsz, a 8. pontban feltüntetettek szerint.

A Webáruház nem vállal szavatosságot az olyan károkért, amelyek a kárveszély átszállása utáni hibás vagy gondatlan kezelésből, túlzott igénybevételből, illetve a meghatározottól eltérő behatásokból, illetve egyéb, a Termékek nem rendeltetésszerű használatából keletkeztek.

8. JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

Panaszügyintézés

Mikor tehetsz panaszt?  

Panaszt tehetsz a Webáruháznál a Webáruháznak és minden, a Webáruház érdekében vagy javára eljáró személynek a magatartására, tevékenységére vagy mulasztására, ami a Termék(ek)nek a részedre történő forgalmazásával, illetve értékesítésével közvetlen kapcsolatban áll.

Hogyan teheted meg panaszodat?

A panaszt szóban és írásban is megteheted.

Hol tehetsz panaszt?

A Termékkel vagy a Webáruház értékesítési tevékenységével kapcsolatos fogyasztói kifogásaidat elsősorban közvetlenül a 4. pontban meghatározott elérhetőségeken keresztül nyújthatod be.

Szóbeli panasz

A szóbeli panasz kivizsgálásának szabályai

A Webáruház a telefonon keresztül közölt szóbeli panaszt köteles azonnal megvizsgálni és amennyiben arra lehetősége van, szükség szerint orvosolni. Ha a panasz kezelésével nem értesz egyet vagy a panasz azonnali kivizsgálása nem lehetséges, akkor a Webáruház a panaszról jegyzőkönyvet vesz fel.

A jegyzőkönyvre vonatkozó szabályok

A Webáruház a telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén az érdemi válasszal egyidejűleg – legkésőbb 30 napon belül - megküldi a jegyzőkönyv másolati példányát.

A Webáruház panaszról felvett jegyzőkönyv másolatát a panasz felvételétől számított három évig köteles megőrizni, és azt az ellenőrző hatóságoknak bemutatni.

A telefonon, vagy más hírközlési eszköz segítségével rögzített panaszt a Webáruház egyedi azonosítóval látja el, mely a későbbiekben egyszerűsíti a panasz visszakeresését.

Egyekekben a szóbeli panasz feldolgozásakor a Webáruház az írásbeli panaszra vonatkozó szabályok szerint jár el. 

Írásbeli panasz

A Webáruház a hozzá írásban érkezett panaszt 30 napon belül érdemben megválaszolja és intézkedik annak közléséről.  

A panasz elutasítása esetén a Webáruház az elutasítás indokáról tájékoztatást ad. A panasz elutasítása esetén a Webáruház köteles írásban tájékoztatni arról, hogy panaszoddal - annak jellege szerint - mely hatóság vagy békéltető testület eljárását kezdeményezheted. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell továbbá az illetékes hatóság, illetve a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed szerinti békéltető testület székhelyét, telefonos és internetes elérhetőségét, valamint levelezési címét. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, hogy a Webáruház a fogyasztói jogvita rendezése érdekében igénybe veszi-e a békéltető testületi eljárást.

Egyéb jogérvényesítési lehetőségek

Amennyiben a Webáruház és a Vásárló között esetlegesen fennálló fogyasztói jogvita a Webáruházzal való tárgyalások során nem rendeződik, a fogyasztónak minősülő Vásárló, a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testülethez fordulhat és kezdeményezheti a testület eljárását, illetve fordulhat a Webáruház székhelye szerint illetékes békéltető testülethez is, továbbá a következő jogérvényesítési lehetőségek állnak nyitva a Vásárló számára:

  • Békéltető testületi eljárás
  • Panasztétel a fogyasztóvédelmi hatóságnál
  • Vitarendezési eljárás az EU online vitarendezési platformján keresztül
  • Bírósági eljárás kezdeményezése

Részletek:

Panasztétel a fogyasztóvédelmi hatóságnál

Ha fogyasztói jogainak megsértését észleled, panasszal fordulhatsz a lakóhelyed szerint illetékes fogyasztóvédelmi hatósághoz. A panasz elbírálását követően a hatóság dönt a fogyasztóvédelmi eljárás lefolytatásáról. A fogyasztóvédelmi hatóság kérelemre, vagy hivatalból eljár, vizsgálva ezzel a Webáruház piaci magatartását fogyasztóvédelmi szempontból. Az egyedi ügyedet azonban a békéltető testület oldja meg, azaz a fogyasztóvédelmi hatóság ebben az esetben átteszi a kérelmező ügyét a békéltető testülethez. 

Vitarendezési eljárás az Európai Unió online vitarendezési platformján keresztül

Online adásvételi szerződéssel összefüggő fogyasztói jogvita esetén lehetőség van arra, hogy a fogyasztók az online vásárláshoz kapcsolódó, akár határon átnyúló jogvitáikat elektronikusan rendezni tudják az alábbi linken keresztül elérhető online platformon keresztül beadott elektronikus panasz útján.

https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=HU   

Ehhez nem kell mást tenni, minthogy a fenti linken elérhető online platformon a fogyasztó beregisztrál, kitölt egy kérelmet hiánytalanul, majd elektronikusan beküldi a békéltető testület részére a platformon keresztül. Így a fogyasztók a távolságok ellenére egyszerűen tudják érvényesíteni jogaikat.

Általános fogyasztóvédelmi hatóságként a kormányhivatalokat jelölte ki a jogszabály. A kormányhivatalok elérhetősége: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/elerhetosegek

Békéltető testület eljárásának kezdeményezése

Békéltető testületek elérhetősége:

http://www.bekeltetes.hu/index.php?id=testuletek

Amennyiben a Webáruház a Fogyasztó panaszát elutasítja, úgy a Fogyasztó jogosult a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes békéltető testülethez is fordulni. A békéltető testület eljárása megindításának feltétele, hogy a Fogyasztó a Webáruházzal közvetlenül megkísérelje a vitás ügy rendezését.

A békéltető testületre vonatkozó szabályok alkalmazásában Fogyasztónak minősül a külön törvény szerinti civil szervezet, egyház, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás is, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz, vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje.

A békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztói jogvita bírósági eljáráson kívüli rendezése. A békéltető testület feladata, hogy megkísérelje a fogyasztói jogvita rendezése céljából egyezség létrehozását a Webáruház és a Fogyasztó között. Ennek eredménytelensége esetén az ügyben döntést hoz a fogyasztói jogok egyszerű, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének biztosítása érdekében. A békéltető testület a fogyasztó vagy a Webáruház kérésére tanácsot ad a fogyasztót megillető jogokkal és a Fogyasztót terhelő kötelezettségekkel kapcsolatban.

A békéltető testület eljárása a Fogyasztó kérelmére indul. A kérelmet a békéltető testület elnökéhez kell írásban benyújtani. Az írásbeliség követelményének levél, távirat, távgépíró vagy telefax útján, továbbá bármely egyéb olyan eszközzel is eleget lehet tenni, amely a címzett számára lehetővé teszi a neki címzett adatoknak az adat céljának megfelelő ideig történő tartós tárolását, és a tárolt adatok változatlan formában és tartalommal történő megjelenítését.

A kérelemnek tartalmaznia kell:

  • a fogyasztó nevét, lakóhelyét vagy tartózkodási helyét,
  • a fogyasztói jogvitával érintett vállalkozás nevét, székhelyét vagy érintett telephelyét,
  • ha a fogyasztó az illetékességet az illetékes békéltető testület helyett kérelmezett testület megjelölését,
  • a fogyasztó álláspontjának rövid leírását, az azt alátámasztó tényeket és azok bizonyítékait,
  • a fogyasztó nyilatkozatát arról, hogy a fogyasztó az érintett vállalkozással közvetlenül megkísérelte a vitás ügy rendezését
  • a fogyasztó nyilatkozatát arra nézve, hogy az ügyben más békéltető testület eljárását nem kezdeményezte, közvetítői eljárás nem indult, keresetlevél beadására, illetve fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelemelőterjesztésére nem került sor,
  • a testület döntésére irányuló indítványt,
  • a fogyasztó aláírását.

A kérelemhez csatolni kell azt az okiratot, illetve annak másolatát (kivonatát), amelynek tartalmára a Fogyasztó bizonyítékként hivatkozik, így különösen a Webáruház írásbeli nyilatkozatát a panasz elutasításáról, ennek hiányában a Fogyasztó rendelkezésére álló egyéb írásos bizonyítékot az előírt egyeztetés megkísérléséről. Ha a Fogyasztó meghatalmazott útján jár el, a kérelemhez csatolni kell a meghatalmazást.

A Webáruházat a békéltető testületi eljárás során együttműködési kötelezettség terheli. Ennek megszegése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság rendelkezik hatáskörrel. A Webáruházak jogsértő magatartása ellen kötelező bírságkiszabás alkalmazandó, arról való eltekintésre nincs lehetőség, az nem mellőzhető a kis- és középvállalkozások esetén sem.

A bírság mértéke kis- és középvállalkozások esetén 15 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, míg a számviteli törvény hatálya alá tartozó, 100 millió forintot meghaladó éves nettó árbevétellel rendelkező, nem kis- és középvállalkozás esetén 15 ezer forinttól, a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, de legfeljebb 500 millió forintig terjedhet.

Az eljárás keretében köteles a válasziratát megküldeni a békéltető testület számára és a meghallgatáson egyezség létrehozatalára feljogosított személy részvételét biztosítani. Amennyiben a Webáruház székhelye vagy telephelye nem a területileg illetékes békéltető testületet működtető kamara szerinti megyében van bejegyezve, a vállalkozás együttműködési kötelezettsége a fogyasztó igényének megfelelő írásbeli egyezségkötés lehetőségének felajánlására terjed ki.

A békéltető testület egyezséget próbál meg létrehozni a fogyasztó és a vállalkozás között, ennek hiányában pedig dönt az ügyben. Fontos, hogy a vásárló csak szerződésének teljesítésével, azaz egyedi jogvitájával kapcsolatban fordulhat a testülethez, más, a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörébe tartozó ügyben (pl. megtévesztés, árfeltüntetés, stb.) nem, ilyen esetben a békéltető testület átteszi az ügyet a fogyasztóvédelmi hatósághoz. 

Az egyes területileg illetékes Békéltető Testületek elérhetőségei:

Amennyiben valamelyik elérhetőségi adat megváltozott, az alábbi linken tudod a legfrissebb elérhetőségi adatokat megtekinteni: http://www.bekeltetes.hu/index.php?id=testuletek

Baranya Megyei Békéltető Testület
Cím: 7625 Pécs, Majorossy I. u. 36.
Telefonszám: 06-72-507-154
Fax: 06-72-507-152
Email: info@baranyabekeltetes.hu

Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület
Cím: 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.
Telefonszám: 06-76-501-500; 06-76-501-525, 06-76-501-523
Fax: 06-76-501-538
Email: bekeltetes@bacsbekeltetes.hu;
Honlap: www.bacsbekeltetes.hu

Békés Megyei Békéltető Testület
Cím: 5600 Békéscsaba, Penza ltp. 5.
Telefonszám: 06-66-324-976
Fax: 06-66-324-976
Email: bekeltetes@bmkik.hu

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Békéltető Testület
Cím: 3525 Miskolc, Szentpáli u. 1.
Telefonszám:06-46-501-091;06-46-501-870
Fax: 06-46-501-099
Email: bekeltetes@bokik.hu

Budapesti Békéltető Testület
Cím: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99. III. em. 310.
Telefonszám: 06-1-488-2131
Fax: 06-1-488-2186
Email: bekelteto.testulet@bkik.hu

Csongrád Megyei Békéltető Testület
Cím: 6721 Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefonszám: 06-62-554-250/118
Fax: 06-62-426-149
Email: bekelteto.testulet@csmkik.hu

Fejér Megyei Békéltető Testület
Cím: 8000 Székesfehérvár, Hosszúsétatér 4-6.
Telefonszám:06-22-510-310
Fax: 06-22-510-312
Email: fmkik@fmkik.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület
Cím: 9021 Győr, Szent István út 10/a.
Telefonszám: 06-96-520-217
Fax: 06-96-520-218
Email: bekeltetotestulet@gymskik.hu

Hajdú-Bihar Megyei Békéltető Testület
Cím: 4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.
Telefonszám: 06-52-500-710
Fax: 06-52-500-720
Email: bekelteto@hbkik.hu

Heves Megyei Békéltető Testület
Cím: 3300 Eger, Faiskola út 15.
Telefonszám: 06-36-429-612
Fax: 06-36-323-615
Email: hkik@hkik.hu

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Békéltető Testület
Cím: 5000 Szolnok, Verseghy park 8. III. emelet 305-306.
Telefonszám: 06-56-510-621, 06-20-373-2570
Fax: 06-56-510-628
Email: bekeltetotestulet@jnszmkik.hu

Komárom-Esztergom Megyei Békéltető Testület
Cím: 2800 Tatabánya, Fő tér 36.
Telefonszám: 06-34-513-027
Fax: 06-34-316-259
Email:bekeltetes@kemkik.hu

Nógrád Megyei Békéltető Testület
Cím: 3100 Salgótarján, Alkotmány út 9/A.
Telefonszám: 06-32-520-860
Fax: 06-32-520-862
Email: nkik@nkik.hu

Pest Megyei Békéltető Testület
Cím: 1119 Budapest, Etele út 59-61. II. emelet 240.
Levelezési cím: 1364 Budapest, Pf.: 81
Telefonszám: 06-1-269-0703
Fax: 06-1-474-7921
Email: pmbekelteto@pmkik.hu

Somogy Megyei Békéltető Testület
Cím: 7400 Kaposvár, Anna u.6.
Telefonszám: 06-82-501-026
Fax: 06-82-501-046
Email: skik@skik.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület
Cím: 4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2.
Telefonszám: 06-42-311-544
Fax: 06-42-311-750
Email: bekelteto@szabkam.hu

Tolna Megyei Békéltető Testület
Cím: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25. III. emelet
Telefonszám: 06-74-411-661
Fax: 06-74-411-456
Email: kamara@tmkik.hu

Vas Megyei Békéltető Testület
Cím: 9700 Szombathely, Honvéd tér 2.
Telefonszám: 06-94-312-356
Fax: 06-94-316-936
Email: vmkik@vmkik.hu

Veszprém Megyei Békéltető Testület
Cím: 8200 Veszprém, Radnóti tér 1. földszint 116.
Telefonszám: 06-88-429-008
Fax: 06-88-412-150
Email: bekelteto@veszpremikamara.hu

Zala Megyei Békéltető Testület
Cím: 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24.
Telefonszám: 06-92-550-513
Fax: 06-92-550-525
Email: zmbekelteto@zmkik.hu

A Webáruházat a békéltető testületi eljárás során együttműködési kötelezettség terheli.

Bírósági eljárás kezdeményezése

Amennyiben a Vásárló nem fordul békéltető testülethez, vagy az eljárás nem vezetett eredményre, úgy a jogvita rendezése érdekében lehetősége van bírósághoz fordulni polgári eljárás keretében a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, valamint a Polgári Perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény rendelkezései szerint. A pert keresetlevéllel kell megindítani. A keresetlevélhez csatolni kell minden olyan okiratot, annak másolatát, amelynek tartalmára bizonyítékként hivatkozik a Vásárló.

A keresetlevélben az alábbi információkat kell feltüntetni:

  • az eljáró bíróságot;
  • a feleknek, valamint a felek képviselőinek nevét, lakóhelyét és perbeli állását;
  • az érvényesíteni kívánt jogot, az annak alapjául szolgáló tényeknek és azok bizonyítékainak előadásával;
  • azokat az adatokat, amelyekből a bíróság hatásköre és illetékessége megállapítható;
  • a bíróság döntésére irányuló határozott kérelmet.
9. EGYÉB RENDELKEZÉSEK

Felelősség

A Vásárló a Honlapot, a webshop felületét kizárólag a saját kockázatára használhatja, és elfogadja, hogy a Webáruház nem vállal felelősséget a használat során felmerülő károkért a szándékosan vagy bűncselekménnyel okozott, továbbá az életet, testi épséget, egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősségen túlmenően.

A Vásárló köteles gondoskodni arról, hogy a Honlap használata során harmadik személyek jogait vagy a jogszabályokat sem közvetlenül, sem közvetett módon ne sértse.

A Vásárló által a Honlap használata során esetlegesen elérhetővé tett tartalmat (például hozzászólás) a Webáruház jogosult, de nem köteles ellenőrizni, és a közzétett tartalmak tekintetében a Webáruház jogosult, de nem köteles jogellenes tevékenység folytatására utaló jeleket keresni és ezekért felelősséget nem vállal.

A Webáruház oldalai olyan kapcsolódási pontokat (linkeket) tartalmazhatnak, amelyek más Webáruházak oldalaira vezetnek. E szolgáltatók adatvédelmi gyakorlatáért és más tevékenységéért a Webáruház nem vállal felelősséget.

Amennyiben a Vásárló a Honlapon kifogásolható tartalmat észlel, kérjük, hogy azt haladéktalanul jelezze a Webáruház felé. Ha a Webáruház jóhiszemű eljárása során a jelzést megalapozottnak találja, jogosult az információ haladéktalan törlésére vagy annak módosítására.

Szerzői jogok és azok megsértésének következményei

A Honlap egésze, annak grafikus elemei, szövege, blogbejegyzésben írt cikkek és technikai megoldásai és a szolgáltatás elemei szerzői jogi védelem vagy más szellemi alkotáshoz fűződő jog alatt állnak. A Webáruház a szerzői jogi jogosultja vagy a feljogosított felhasználója a Honlap, valamint a Honlapon keresztül elérhető szolgáltatások nyújtása során megjelenített valamennyi tartalomnak, bármely szerzői műnek, illetve más szellemi alkotásnak (ideértve többek közt valamennyi grafikát, fotót és egyéb anyagokat, a Honlap felületének elrendezését, szerkesztését, a használt szoftveres és egyéb megoldásokat, ötletet, megvalósítást).

A Honlap tartalmának, valamint egyes részeinek fizikai vagy más adathordozóra mentése vagy kinyomtatása kizárólag magáncélú felhasználás céljából vagy a Webáruház előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.

A fentiekben meghatározott, felhasználási engedély nélküli tartalom felhasználása esetén a Webáruház kötbér és/vagy sérelemdíj követelésére jogosult. A kötbér összege szavanként 1.000,- Ft, illetve képenként 25.000,- Ft. A szerzői jogi jogsértés dokumentálása tekintetében a Webáruház közjegyzői közreműködést vesz igénybe. A közjegyző jogosult az interneten elkövetett jogsértések tanúsítására, így közhitelesen igazolhatóak a közjegyző jelenlétében rögzített szerzői jogi jogsértések.

A jelen ÁSZF-ben kifejezetten meghatározott jogokon túlmenően, a Honlap használata, illetve az ÁSZF egyetlen rendelkezése sem biztosít jogot a Vásárlónak a Honlapon szereplő bármely kereskedelmi névnek vagy védjegynek bármely használatára, hasznosítására.

A Webáruház fenntartja minden jogát szolgáltatásának minden elemére, különös tekintettel a domain nevére, az ehhez tartozó aldomainekre, a Webáruház által foglalt minden más domain névre, annak aloldalaira, valamint az internetes reklámfelületeire. Tilos minden olyan tevékenység, amely a Webáruház adatbázisának kilistázására, rendszerezésére, archiválására, feltörésére (hack), forráskódjainak visszafejtésére irányul, kivéve, ha erre a Webáruház külön írásbeli megbízást adott.

Külön megállapodás, vagy az erre a célra szolgáló szolgáltatás igénybevétele nélkül tilos a Webáruház által rendelkezésre bocsátott felület, illetve keresőmotorok megkerülésével a Webáruház adatbázisát módosítani, lemásolni, abban új adatokat elhelyezni, vagy meglévő adatokat felülírni. 

Jogról lemondás feltételei

Bármilyen jogról történő lemondás csak az erre vonatkozó kifejezett írásbeli nyilatkozat esetén érvényes. Amennyiben a Webáruház valamely, jelen ÁSZF alapján őt megillető jogát nem gyakorolja, nem tekinthető az adott jogról történő lemondásnak.

10. AZ ÁSZF EGYOLDALÚ MÓDOSÍTÁSA, KIZÁRÁSOK

Hogyan módosíthatjuk az ÁSZF-et?

A Webáruház jogosult jelen Általános Szerződési Feltételeket a Vásárló Honlapon történő előzetes tájékoztatása mellett egyoldalúan is módosítani. A módosított rendelkezések a hatályba lépést követően a Honlap első használata alkalmával válnak hatályossá a Vásárlóval szemben, azokat a módosítást követően leadott megrendelésekre kell csak alkalmazni. Az ÁSZF módosítás nem visszamenőleges hatályú.

A szerződés teljessége, kizárások

A jelen ÁSZF és a Honlapon elérhető tájékoztatók, valamint egyéb információk a Webáruház és Vásárló közötti szerződés teljes tartalmát magában foglalják.

Jelen ÁSZF alapján létrejött szerződéseknek nem képezi tartalmát, a Webáruház és a Vásárló között, a korábbi üzleti kapcsolatukban kialakult szokás és gyakorlat. Továbbá a jelen ÁSZF alapján létrejött szerződéseknek nem képezi tartalmát az adott üzletágban a hasonló jellegű szerződés alanyai által széles körben ismert és rendszeresen alkalmazott szokás.

 

A jelen Általános Szerződési Feltételek hatályba lépésének ideje: 2021. 10. 01.

Jelen dokumentum letölthető formában ide kattintva érhető el.

 

Amennyiben visszaküldenéd a terméket a kézhezvételtől számított 14 napon belül, a visszaküldési szándék közléséhez szükséges Elállási nyilatkozatot erre a linkre kattintva töltheted le. 

FOGALMAK

Felek: Webáruház és Vásárló együttesen.

Fogyasztó: a szakmája, önálló foglalkozása vagy üzleti tevékenysége körén kívül eljáró természetes személy, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje.  

Fontos: a békéltető testületek elött induló eljárásokat a fenti „Fogyasztó” meghatározáson kívül eső személyek is megindíthatják, ugyanis ebben a szűk körben a fogyasztó fogalma kibővül az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró, külön törvény szerinti civil szervezettel, egyházi jogi személlyel, társasházzal, lakásszövetkezettel, mikro-, kis- és középvállalkozással, amely árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje.

Fogyasztói szerződés: Olyan szerződés, melynek egyik alanya Fogyasztónak minősül.

Honlap: A Webáruház által üzemeltetett elektronikus felület, amelyen a Szerződés megkötésre kerül.

Jótállás: A Fogyasztó és a Webáruház között kötött szerződések esetén a Polgári Törvénykönyv szerinti,

  1. a szerződés teljesítéséért vállalt jótállás, amelyet a vállalkozás a szerződés megfelelő teljesítéséért a jogszabályi kötelezettségén túlmenően vagy annak hiányában önként vállal, valamint
  2. a jogszabályon alapuló kötelező jótállás.

Szerződés: Webáruház és Vásárló között a Honlap igénybevételével létrejövő adásvételi szerződés.

Távollévők között kötött szerződés: olyan fogyasztói szerződés, amelyet a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatás nyújtására szervezett távértékesítési rendszer keretében a felek egyidejű fizikai jelenléte nélkül úgy kötnek meg, hogy a szerződés megkötése érdekében a szerződő felek kizárólag távollévők közötti kommunikációt lehetővé tévő eszközt alkalmaznak.

Termék(ek): a Honlap kínálatában szereplő, értékesítésre szánt birtokba vehető forgalomképes ingó dolog/dolgok, mely a Szerződés tárgyát képezheti(k) a Vásárló megrendelése esetén.

Vásárló: a Honlapon keresztül vételi ajánlat megtételével Szerződést kötő személy, amely egyaránt lehet fogyasztó vagy nem fogyasztónak minősülő szervezet (jogi személy vagy annak nem minősülő más szervezet).

Webáruház: a jelen ÁSZF egyik szerződő fele, a 4. pontban meghatározott szervezet vagy egyéni vállalkozó.

 

A jelen Általános Szerződési Feltételek hatályba lépésének ideje: 2021. október 1.

 

Letölthető ÁSZF
Letölthető Elállási nyilatkozat

Amennyiben visszaküldenéd a terméket a kézhezvételtől számított 14 napon belül, a visszaküldési szándék közléséhez szükséges Elállási nyilatkozatot erre a linkre kattintva töltheted le. 

Adatkezelési tájékoztató
Bevezető

A Blue Ideas Kft. (a továbbiakban: Adatkezelő), mint a SzuperAnyuka.Shop domain név alatt elérhető webáruház (a továbbiakban: Weboldal) üzemeltetője ezúton teszi közzé a Weboldalon elérhető szolgáltatások keretében végzett adatkezelésre vonatkozó tájékoztatást.

A Weboldalra látogató felhasználók (a továbbiakban: Felhasználó) elfogadják a jelen Adatkezelési tájékoztatóban (a továbbiakban: Tájékoztató) foglalt valamennyi feltételt, ezért kérjük, hogy a Weboldal használata előtt figyelmesen olvassa végig a jelen Tájékoztatót.

1. AZ ADATKEZELŐ ADATAI

Az adatok kezelője a SzuperAnyuka.Shop webáruházat működtető Blue Ideas Kft.

Székhely:                            1037 Budapest, Seregély utca 3-5.

E-mail cím:                        shop@szuperanyuka.hu

Telefon:                             +36 70 380 7111

2. A KEZELT ADATOK KÖRE

Regisztráció során

Annak érdekében, hogy a Felhasználó a Weboldal szolgáltatásait igénybe tudja venni, így különösen a Weboldalon elérhető termékeket meg tudja rendelni, a Felhasználónak lehetősége van regisztrálni a Weboldalon. Ehhez a következő személyes adatok megadása szükséges:

  • teljes név*;
  • e-mail cím*;
  • jelszó*.
  • e-mail cím*;
  • számlázási cím*;
  • telefonszám.

A megrendelés során lehetőség van továbbá a következő adatok megadására: 

  • fizetés módja*;
  • szállítás módja*;
  • megjegyzés.

Adatkezelő kijelenti, hogy a bankkártyával történő fizetés esetén semmilyen, a fizetési tranzakcióhoz szükséges kártyaadatot nem kezel, gyűjt, tárol, ezen adatokhoz semmilyen módon nem fér hozzá. Adatkezelő kijelenti, hogy a tranzakciós adatok és bankkártya adatok a bankkártyával történő fizetési lehetőséget biztosító választható szolgáltatók, így a Barion, a SimplePay, a PayPal és a GLS (a továbbiakban együttesen: Szolgáltatók) általi kezelésének jogszerűsége tekintetében felelősséget nem vállal. A Felhasználó a Szolgáltató adatkezelésével kapcsolatban felvilágosítást a Szolgáltatók honlapján, illetve egyéb elérhetőségein kaphat. A Szolgáltatók adatkezelésre vonatkozó szabályzata a következő linkeken érhetőek el:

Barion: https://www.barion.com/hu/adatvedelmi-tajekoztato/

SimplePay: https://simplepay.hu/adatkezelesi-tajekoztatok/

PayPal: https://www.paypal.com/hu/webapps/mpp/ua/privacy-full

GLS: https://gls-group.com/HU/hu/adatkezelesi-tajekoztato

Felhasználói fiók

A regisztrációt követően a rendszer létrehozza a Felhasználó Felhasználói fiókját, amely az alábbi adatokat tartalmazza:

  • a Felhasználó Regisztráció során megadott adatai,
  • a Felhasználó megrendeléseivel kapcsolatos adatai.

A Felhasználói fiók használata során a Felhasználónak lehetősége van megrendeléseit nyomon követni, a megrendeléshez szükséges adatokat megadni, a megadott adatait módosítani, az Adatkezelő értesítéseire feliratkozni vagy arról leiratkozni.

Feliratkozás értesítésre

A Felhasználói fiókban, illetve a megrendelés során a Felhasználónak lehetősége van feliratkoznia az Adatkezelő értesítésére, amely során a következő személyes adatok megadása szükséges: 

  • teljes név*;
  • e-mail cím és/vagy telefonszám*.

Panaszkezelés során

Írásbeli panasz esetén:

    • név;
    • levelezési cím vagy elektronikus levelezési cím;
    • panasz tárgya és tartalma.

Szóbeli panasz, illetve telefonon közölt szóbeli panasz esetén, amennyiben a panaszt azonnal nem sikerült orvosolni, Adatkezelő jegyzőkönyvet vesz fel, amely az alábbi adatokat tartalmazza:

    • név;
    • lakcím;
    • panasz helye, ideje, módja, tárgya és tartalma;
    • panasz egyedi azonosítószáma.

A Weboldalon történő adatmegadásra kizárólag 18. életévüket betöltött személyek jogosultak.

3. AZ ADATKEZELÉS CÉLJA

Adatkezelő a következő célokra használja fel az adatokat:

  • A Weboldalon történő Regisztráció és a Weboldal használata (megrendelés) során: Adatkezelő a Felhasználók megrendeléseit fogadja és feldolgozza. Az adatkezelés célja a Weboldal, illetve a Weboldalon elérhető webáruház szolgáltatásainak biztosítása, a Weboldal üzemeltetéséhez kapcsolódó adatbázis kezelése, a megrendelés teljesítése céljából, továbbá a Felhasználókkal történő kapcsolattartás.
  • Felhasználói fiók létrehozása esetén: a Felhasználói fiókban tárolt adatok, megrendelések kezelése, módosítása, törlése, az adatok felhasználása a Weboldalon történő megrendelés megkönnyítése céljából.
  • Értesítésre történő feliratkozás esetén: az Adatkezelő szolgáltatásairól, újdonságokról, a Weboldalon megvalósuló aktivitásokról értesítés küldése a Felhasználó által megadott e-mail címre és/vagy a telefonszámra a Felhasználó választása szerint.
  • Panaszkezelés esetén: Az adatkezelés célja az Adatkezelőhöz szóban, telefonon, írásban és elektronikus levelezés útján érkező panaszok kezelése, visszakereshetősége céljából a Felhasználó személyének, a panaszbejelentés pontos idejének és a panasz tartalmának, valamint az Adatkezelő panasszal kapcsolatos tájékoztatásának dokumentálása.
4. AZ ADATKEZELÉS IDŐTARTAMA

Adatkezelő a személyes adatokat az adatkezelés céljának fennállása alatt, így a Regisztráció, Értesítés küldése esetében addig kezeli, amíg a Felhasználó nem kéri az adatai törlését, illetve nem vonja vissza személyes adatai kezeléséhez adott hozzájárulását.

Panaszkezelés esetén a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 17/B. § alapján a szóbeli panaszról készült jegyzőkönyvet, az írásbeli panaszt és arra adott választ az Adatkezelő 3 (három) évig köteles megőrizni.

A személyes adatok az adatkezelés céljának megszűnésével egyidejűleg, illetve a Felhasználó kérésére haladéktalanul törlésre kerülnek, kivéve azon adatokat, amelyeket az Adatkezelő jogszabályi kötelezettség alapján a kötelező adatkezelést elrendelő jogszabályban meghatározott ideig megőrizni köteles.

5. ADATTOVÁBBÍTÁS

A Weboldalon elérhető szolgáltatás teljesítése érdekében Adatkezelő a Felhasználó Regisztráció során megadott adatai közül a megrendelés teljesítéséhez szükséges adatokat – Felhasználó neve, e-mail címe, szállítási címe, telefonszáma, fizetés módja, megjegyzés – átadja annak a Partnernek, amely a megrendelés teljesítésében közreműködik. Ilyen lehet a Felhasználó által választott futárszolgálat, csomagátvételi pont vagy csomagautomata.

Az adattovábbítás jogalapja az Adatkezelő jogos érdeke a megrendelés Partner által történő teljesítése érdekében.

Adatkezelő kijelenti, hogy az adatok Partner részére történő átadását követően ezen adatok Partner általi kezelésének jogszerűsége tekintetében felelősséget nem vállal. A Felhasználó a Partner adatkezelésével kapcsolatban felvilágosítást a Partner honlapján, illetve egyéb elérhetőségein kaphat.

6. A SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSÉNEK JOGALAPJA

A Regisztráció, a Felhasználói fiók használata és az értesítésre történő feliratkozás során a Felhasználók hozzájárulnak, hogy az Adatkezelő a személyes adataikat a jelen Tájékoztatóban írtak szerint kezelje. A személyes adatok kezelése a Felhasználó jelen tájékoztatás ismeretében adott önkéntes hozzájárulásán alapul.

Panaszkezelés esetén az adatkezelés jogalapja a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 17/B. §-a.

A Felhasználók kizárólag saját személyes adataikat adhatják meg a Weboldalon. Amennyiben nem saját személyes adataikat adják meg, az adatközlő kötelessége az érintett hozzájárulásának beszerzése.

7. A SZEMÉLYES ADATOK MEGISMERÉSÉRE JOGOSULTAK KÖRE, ADATFELDOLGOZÁS

A személyes adatok megismerésére az Adatkezelő, illetve az általa igénybevett Adatfeldolgozók a hatályos jogszabályok szerint jogosultak.

Az adatok feldolgozását az Adatkezelő megbízásából eljáró alábbi adatfeldolgozók végzik:

  • UNAS Online Kft.
  • székhely: 9400 Sopron, Kőszegi út 14.
  • e-mail: unas@unas.hu
  • Adatfeldolgozás célja: tárhelyszolgáltatás

 

  • GLS Hungary Csomag-Logisztikai Kft.
  • székhely: 2351 Alsónémedi, GLS Európa u. 2.
  • e-mail: info@gls-hungary.com
  • Adatfeldolgozás célja: Termékek kiszállítása, visszáru-kezelés

Adatkezelő fenntartja a jogot, hogy a jövőben további adatfeldolgozót vonjon be az adatkezelésbe, amelyről a jelen Tájékoztató módosításával tájékoztatja a Felhasználókat.

Az Adatkezelő kifejezett jogszabályi rendelkezés hiányában csak az adott Felhasználó kifejezett hozzájárulásával adja át harmadik személyeknek a személyes azonosítására alkalmas adatokat.

8. A FELHASZNÁLÓ JOGAI

Hozzáférés a személyes adatokhoz

Az Adatkezelő a Felhasználó kérésére tájékoztatást ad arról, hogy személyes adataira vonatkozóan az Adatkezelő folytat-e adatkezelést, és amennyiben igen, hozzáférést ad számára a személyes adatokhoz, valamint tájékoztatja őt a következő információkról:

  • az adatkezelés célja(i);
  • az adatkezeléssel érintett személyes adatok fajtái;
  • a Felhasználó személyes adatainak továbbítása esetén az adattovábbítás jogalapja és címzettje(i);
  • az adatkezelés tervezett időtartama;
  • a Felhasználó jogai a személyes adatok helyesbítésével, törlésével és kezelésének korlátozásával, valamint a személyes adatok kezelése elleni tiltakozásával összefüggésben;
  • a Hatósághoz való fordulás lehetősége;
  • az adatok forrása;
  • a profilalkotással kapcsolatos lényeges információk;
  • az adatfeldolgozók nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről.

Az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát díjmentesen a Felhasználó rendelkezésére bocsátja. A Felhasználó által kért további másolatokért az Adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, ésszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha a Felhasználó elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információkat széles körben használt elektronikus formátumban kell rendelkezésre bocsátani, kivéve, ha az érintett másként kéri.

Adatkezelő köteles indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem benyújtásától számított egy hónapon belül, közérthető formában, a Felhasználó kérelmére megadni a tájékoztatást. Felhasználó a hozzáférés iránti kérelmét az 1. pontban meghatározott elérhetőségeken nyújthatja be.

Kezelt adatok helyesbítése

A Felhasználó kérelmezheti az Adatkezelőnél (az 1. pontban meghatározott elérhetőségeken) pontatlan személyes adatainak helyesbítését, illetve a hiányos adatok kiegészítését az adatkezelés céljának figyelembevételével. Adatkezelő a helyesbítést indokolatlan késedelem nélkül elvégzi.

Kezelt adatok törlése (az elfeledtetéshez való jog), zárolása

A Felhasználó kérelmezheti, hogy Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat, az Adatkezelő pedig köteles arra, hogy az érintettre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje, ha az alábbi indokok valamelyike fennáll:

  1. a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;
  2. a Felhasználó visszavonja hozzájárulását és az adatkezelésnek más jogalapja nincs;
  3. a Felhasználó tiltakozik személyes adatai kezelése miatt;
  4. a személyes adatok kezelése jogellenesen történt;
  5. a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;
  6. a személyes adatok hozzájáruláson alapuló gyűjtésére az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások gyermekek részére történő kínálásával kapcsolatosan került sor.

Ha az Adatkezelő nyilvánosságra hozta (harmadik személy számára elérhetővé tette) a személyes adatot, és azt a fentiekben foglaltak alapján törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével meg kell tennie az ésszerűen elvárható lépéseket, intézkedéseket annak érdekében, hogy tájékoztassa az érintett személyes adatokat kezelő adatkezelőket, hogy a Felhasználó kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.

A személyes adatokat nem kell törölni abban az esetben, amennyiben az adatkezelés szükséges:

  • a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából;
  • a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából;
  • a népegészségügy területét érintő közérdek alapján;
  • a közérdekű archiválás céljából, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, amennyiben a törléshez fűződő jog valószínűsíthetően lehetetlenné tenné vagy komolyan veszélyeztetné ezt az adatkezelést; vagy
  • jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

Adatkezelés korlátozása

A Felhasználó jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő a személyes adatok helyesbítése vagy törlése helyett korlátozza az adatkezelést, ha az alábbiak valamelyike teljesül:

  • a Felhasználó vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;
  • az adatkezelés jogellenes, és a Felhasználó ellenzi az adatok törlését, és e helyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
  • az Adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de a Felhasználó igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
  • a Felhasználó tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, az ilyen személyes adatokat a tárolás kivételével csak a Felhasználó hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

Az Adatkezelő a Felhasználót, akinek a kérésére korlátozták az adatkezelést, az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.

A személyes adatok helyesbítéséhez vagy törléséhez, illetve az adatkezelés korlátozásához kapcsolódó értesítési kötelezettség

Az Adatkezelő minden olyan címzettet tájékoztat a személyes adatok helyesbítéséről, törléséről vagy az adatkezelés korlátozásról, akivel, illetve amellyel a személyes adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. A Felhasználót kérésére az adatkezelő tájékoztatja e címzettekről.

Tiltakozáshoz való jog

A Felhasználó abban az esetben tiltakozhat személyes adatának kezelése ellen, ha az adatkezelés

  • közérdekű vagy az Adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges;
  • az Adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges;
  • profilalkotáson alapul.

A Felhasználó tiltakozása esetén az Adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha bizonyítja, hogy az adatkezelést olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek a Felhasználó érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés, illetve az ehhez kapcsolódó profilalkotás érdekében történik, a Felhasználó jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen. Ha a Felhasználó tiltakozik a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

Adatkezelő intézkedése a Felhasználó kérelmével összefüggésben

Az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja a Felhasználót a hozzáférés, helyesbítés, törlés, korlátozás, a tiltakozás, valamint az adathordozhatóság iránti kérelem nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható. A határidő meghosszabbításáról az Adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja a Felhasználót. Ha a Felhasználó elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatást lehetőség szerint elektronikus úton kell megadni, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

Ha az Adatkezelő nem tesz intézkedéseket a Felhasználó kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja a Felhasználót az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy a Felhasználó panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

A Felhasználó kérelme esetén az információkat, a tájékoztatást és a kérelme alapján megtett intézkedést díjmentesen kell biztosítani. Ha a Felhasználó kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy – különösen ismétlődő jellege miatt – túlzó, az adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre, az Adatkezelő ésszerű összegű díjat számíthat fel, vagy megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést. A kérelem egyértelműen megalapozatlan vagy túlzó jellegének bizonyítása az Adatkezelőt terheli.

9. ADATBIZTONSÁG

Az Adatkezelő kötelezi magát arra, hogy gondoskodik az adatok biztonságáról, megteszi továbbá azokat a technikai és szervezési intézkedéseket, és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a felvett, tárolt, illetve kezelt adatok védettek legyenek, illetőleg megakadályozza azok megsemmisülését, jogosulatlan felhasználását és jogosulatlan megváltoztatását. Kötelezi magát arra is, hogy minden olyan harmadik felet, akiknek az adatokat a Felhasználók hozzájárulása alapján továbbítja vagy adja át, felhívja, hogy tegyenek eleget az adatbiztonság követelményének.

Adatkezelő gondoskodik arról, hogy a kezelt adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá, ne hozhassa nyilvánosságra, ne továbbíthassa, valamint azokat ne módosíthassa, törölhesse. A kezelt adatokat kizárólag Adatkezelő, valamint alkalmazottai, illetve az általa igénybe vett Adatfeldolgozó ismerheti meg, azokat Adatkezelő harmadik, az adat megismerésére jogosultsággal nem rendelkező személynek nem adja át.

Adatkezelő megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy az adatok véletlenül se sérüljenek, illetve semmisüljenek meg. A fenti kötelezettségvállalást Adatkezelő az adatkezelési tevékenységben részt vevő munkavállalói részére előírja.

A Felhasználó elismeri és elfogadja, hogy személyes adatainak a Weboldalon való megadása esetén – annak ellenére, hogy az Adatkezelő az adatokhoz való jogosulatlan hozzáférésnek vagy azok kifürkészésének megelőzésére korszerű biztonsági eszközökkel rendelkezik – az adatok védelme teljes mértékben az Interneten nem garantálható. Jogosulatlan hozzáférés vagy adatmegismerés erőfeszítéseink ellenére történő bekövetkezése esetén az Adatkezelő nem felelős ilyen jellegű adatmegszerzésért vagy jogosulatlan hozzáférésért vagy a Felhasználónál ezen okokból kifolyólag keletkezett bármilyen kárért. Ezen felül a Felhasználó is megadhatja személyes adatait harmadik személyeknek, akik azt jogellenes célra vagy módon is felhasználhatják.

10. ADATVÉDELMI INCIDENSEK KEZELÉSE ÉS BEJELENTÉSE

Adatvédelmi incidensnek minősül minden olyan esemény, amely az Adatkezelő által kezelt, továbbított, tárolt vagy feldolgozott személyes adatokkal kapcsolatban a személyes adat jogellenes kezelését vagy feldolgozását, így különösen jogosulatlan vagy véletlen hozzáférését, megváltoztatását, közlését, törlését, elvesztését vagy megsemmisítését, valamint véletlen megsemmisülését és sérülését eredményezi.

Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, köteles bejelenteni a NAIH részére az adatvédelmi incidenst, kivéve, ha az Adatkezelő bizonyítani tudja, hogy az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés 72 órán belül nem tehető meg, abban meg kell jelölni a késedelem okát, az előírt információkat pedig – további indokolatlan késedelem nélkül – részletekben is közölni lehet. A NAIH részére történő bejelentés legalább a következő információkat tartalmazza:

  • az adatvédelmi incidens jellege, az érintettek és a személyes adatok száma és kategóriája;
  • Adatkezelő neve, elérhetősége;
  • az adatvédelmi incidensből származó, valószínűsíthető következmények;
  • a megtett vagy tervezett intézkedések az adatvédelmi incidens kezelésére, elhárítására, orvoslására.

Adatkezelő az adatvédelmi incidens észlelését követő 72 órán belül tájékoztatja az érintetteket az adatvédelmi incidensről az Adatkezelő honlapján keresztül. A tájékoztatásnak legalább a jelen pontban meghatározott adatokat kell tartalmaznia.

Az adatvédelmi incidensekről az Adatkezelő az adatvédelmi incidenssel kapcsolatos intézkedések ellenőrzése, valamint az érintettek tájékoztatása céljából nyilvántartást vezet. A nyilvántartás az alábbi adatokat tartalmazza:

  • az érintett személyes adatok köre;
  • az érintettek köre és száma;
  • az adatvédelmi incidens időpontja;
  • az adatvédelmi incidens körülményei, hatásai;
  • az adatvédelmi incidens elhárítására megtett intézkedések.

A nyilvántartásban szereplő adatokat Adatkezelő az adatvédelmi incidens észlelésétől számított 5 évig őrzi meg.

11. JOGÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEK

Az Adatkezelő mindent elkövet, hogy a személyes adatok kezelése a jogszabályoknak megfelelően történjék, amennyiben azonban a Felhasználó úgy érzi, ennek nem felelt meg, lehetősége van írni az 1. pontban megjelölt elérhetőségekre.

Amennyiben a Felhasználó úgy érzi, hogy megsértették a személyes adatok védelméhez való jogát, az irányadó jogszabályok szerint jogorvoslattal élhet a hatáskörrel rendelkező szerveknél

12. EGYÉB RENDELKEZÉSEK

Jelen Tájékoztatóra a magyar jog, különösen az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései, valamint az Európai Parlament és a Tanács (EU) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 rendelete (2016. április 27.) irányadó.

Budapest, 2021. október 1.

Blue Ideas Kft.

Adatkezelő

LETÖLTHETŐ ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ

A SzuperAnyuka Shop fenti Adatkezelési tájékoztatóját erre a linkre kattintva letölheted pdf formátumban.